Verbod wegwerp koffiebekers sinds SUP-regels

Sinds 2024 heeft de Single-Use Plastics (SUP) regels in Nederland geleid tot veranderingen in de manier waarop we omgaan met wegwerp koffiebekers voor eenmalig gebruik. Op deze pagina geven we meer informatie over deze bekerregeling en wat dit voor gevolgen heeft voor uw bedrijf. Daarnaast geven we antwoord op de meest gestelde vragen door onze klanten en koffieliefhebbers.

Dit houden de SUP-regels in

De Single-Use Plastics (SUP) regels, die begin 2024 van kracht werd, heeft als doel om de hoeveelheid single-use plastics te verminderen en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van wegwerpmaterialen. De regels verbiedt het gebruik van plastichoudende drinkbekers voor eenmalig gebruik in openbare gelegenheden. Naast koffiebekers omvat de regels ook andere plastic producten zoals rietjes, bestek en borden. Bedrijven worden hierdoor aangespoord om over te stappen op duurzame, herbruikbare alternatieven.

De SUP-regels zijn van toepassing op de volgende soorten koffiebekers:

Niet alleen plastic koffiebekers zijn verboden, ook andere materialen vallen onder de SUP regels. Denk hierbij aan plastichoudende bekers gemaakt van papier, karton, foam en biologisch afbreekbare plastics. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de vereisten van de regels en overstapt op duurzame alternatieven.

Kartonnen wegwerpbekers verboden, dit zijn duurzame alternatieven

Gelukkig zijn er tal van duurzame alternatieven beschikbaar voor wegwerp koffiebekers. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare bekers van porselein, hardcups, thermosbekers en/of bring your own. Deze alternatieven zijn niet alleen beter voor het milieu, maar dragen ook bij aan de presentatie van uw bedrijf. MAAS heeft verschillende alternatieven in haar assortiment. Lees er meer over via onderstaande button.

Herbruikbare koffiebekers

Zijn papieren en kartonnen koffiebekers ook verboden?

Ja, onder de SUP-regels zijn niet alleen plastic wegwerp koffiebekers verboden, maar ook papieren en kartonnen varianten. In vrijwel alle papieren en kartonnen koffiebekers zit een dun plastic laagje om de bekers waterdicht te maken. Bovendien leveren papieren en kartonnen wegwerp koffiebekers, door eenmalig gebruik, nog steeds veel afval op.

 

Waar geldt het verbod op kartonnen wegwerp bekers?

Het verbod op kartonnen wegwerpbekers geldt voor alle openbare gelegenheden, waaronder bedrijven , horecagelegenheden, evenementen en meer. Het is van groot belang dat bedrijven zich bewust zijn van deze veranderingen en actief werken aan het implementeren van duurzame oplossingen voor hun koffievoorziening. Het zal u tevens niet zijn ontgaan dat horeca en commerciële locaties een financiële toeslag vragen voor het gebruik van een wegwerpbeker.

MAAS helpt bedrijven bij het voldoen aan de SUP-regels

Bij MAAS begrijpen we dat de overstap naar duurzamere koffiebekers een belangrijke stap is voor veel bedrijven. Daarom staan we klaar om u te helpen bij het vinden van de juiste alternatieven voor de verboden plastichoudende kartonnen bekers. Onze ervaren adviseurs kunnen u voorzien van deskundig advies en ondersteuning bij het kiezen van de beste oplossing voor uw bedrijf.

CONTACT
Wilt u advies op maat?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.
neem direct contact met ons op