IMPACT@ORIGIN

ELEMENTEN UIT DE WAARDEKETEN VAN KOFFIE EN THEE VERPLAATSEN NAAR HET LAND VAN OORSPRONG

Wij maken een positieve IMPACT op de waardeketen met ons eigen unieke duurzaamheidsprogramma IMPACT@ORIGIN. De kern van dit programma is het permanent verplaatsen van elementen uit de waardeketen van West-Europa naar de landen van oorsprong. Wij creëren daar economische waarde door lokaal te investeren en te zorgen dat de kwaliteit van leven van lokale gemeenschappen sterk verbetert.

  1. Lokale productie
    Onze BLENDSTAR Single Origin koffies worden in Ethiopië ter plekke gebrand en verpakt. Onze Harper’s Single Origin thee wordt in Nepal ter plekke geplukt, verwerkt en verpakt. Hierdoor verplaatsen wij alle activiteiten naar het land van oorsprong. IMPACT@ORIGIN dus!
  2. Stimuleren van lokale economie
    Een groot deel van de traditionele waardeketen verplaatst zich naar Ethiopië en Nepal en gaat daar niet meer weg. Wij hebben geïnvesteerd in o.a. een koffiebranderij ter plekke, verschillende verpakkingslijnen, opleidingsmogelijkheden en logistiek. Kortom: er wordt een blijvende economie gevestigd.
  3. Lokale werkgelegenheid
    De volledige waarde van de koffie en thee blijft in het land van oorsprong waardoor de lokale economie groeit en er meer banen ontstaan.

Wij helpen de boeren met certificering, onderwijs, kennis en export.

https://maas.nl/wp-content/uploads/2020/03/harpers-single-origin.png

INVESTEREN IN LOKALE INITIATIEVEN

Met ons duurzaamheidsprogramma IMPACT@ORIGIN verplaatsen wij permanent elementen uit de waardeketen van West-Europa naar het land van oorsprong. Met Harper’s Single Origin doen we dat door de thee te verwerken en te verpakken in Nepal. We plukken de theebladeren handmatig, met zorg en aandacht. Harper’s Single Origin zorgt voor een eerlijke prijs voor de plantage, de medewerkers en investeert in verbeterde arbeidsomstandigheden. We helpen de boeren met certificering, onderwijs, kennis, export en investeren in lokale initiatieven.

Een groot deel van de waardeketen blijft hierdoor in het land van oorsprong. Dit is wat wij IMPACT@ORIGIN noemen.

SAMENWERKING AGRITERRA

Voor het IMPACT@ORIGIN programma is MAAS een samenwerking aangegaan met Agriterra. Een Nederlandse NGO, die bedrijven in ontwikkelingslanden adviseert met raad en daad. MAAS is daardoor in aanraking gekomen met Tinjure, de oudste theecoöperatie in Nepal en heeft samen met hen de ontwikkeling van Harpers Single Origin opgezet op de theeplantage van de Ilam Valley.

De Tinjure coöperatie is een voorvechter van vrouwenrechten. Het aantal vrouwelijke werknemers is de afgelopen jaren dankzij de inzet Tinjure gestegen van 4% naar 17%. De coöperatie helpt de positie van de Nepalese vrouw in de Nepalese samenleving te versterken door ze in hun kracht te zetten en zo hun zelfvertrouwen te vergroten. Dit heeft een positieve impact op het leven van de vrouwen, van hun familie en hun leefomgeving.

Koffiebonen worden daar gebrand en verpakt, waardoor de maximale economische waarde in Ethiopië blijft.

Impact Grid Image

LOKALE ECONOMISCHE WAARDE

Wij hebben twee koffies van BLENDSTAR Single Origin uit Ethiopië in ons assortiment. Deze premium kwaliteit koffiebonen worden daar gebrand en verpakt, waardoor de maximale economische waarde in Ethiopië blijft. Wij hebben daarnaast ook geïnvesteerd in een koffiebranderij, verpakkingslijnen, opleidingen en logistiek in Ethiopië, waardoor er een blijvende economie is gevestigd en er meer banen zijn ontstaan.

EIGEN KOFFIE WASHINGSTATION IN ETHIOPIË

Om een eerlijke prijs voor onze koffieboeren te garanderen heeft MAAS mede geïnvesteerd in een eigen koffie washingstation in Anderacha, Ethiopië. Voor onze BLENDSTAR Single Origin koffies gebruiken wij alleen de hoogste kwaliteit koffiebessen, waarvoor wij 25%* meer betalen dan alle andere washingstations in de omgeving. De boeren krijgen na het controleren van de kwaliteit bessen direct betaald. Zo ontvangen zij dus diezelfde dag nog 25% extra voor de beste kwaliteit koffiebessen!

Impact Grid Image

DOOR HET DRINKEN VAN BLENDSTAR SINGLE ORIGIN KOFFIE:

◾ Draagt u direct bij aan een betere kwaliteit van leven voor lokale gemeenschappen in Ethiopië;

◾ Draagt u bij aan kwaliteitsonderwijs voor onze koffieboeren en hun families;

◾ Bent u er zeker van dat de gehele koffieketen gevalideerd is door een lokale gerenommeerde accountant;

◾ Draagt u bij aan meer werkgelegenheid in Ethiopië;

◾ Maakt u direct IMPACT op Sustainable Development Goals: 1,3,4,8,10 en 12;

◾ Weet u zeker dat minimaal 50% van de koffieprijs in het land van oorsprong achterblijft;

◾ Draagt u bij aan de lokale economie in Ethiopië;

◾ Draagt u bij aan betere gezondheidszorg voor Ethiopische koffieboeren;

◾ Geniet u van een koffie van alleen de best geselecteerde koffiebonen;

◾ Heeft u de keuze uit twee unieke duurzame specialty koffies!

Wij zijn trots op het feit dat er bij de productie van Harper's Single Origin vrouwelijke medewerkers betrokken zijn.

Impact Grid Image
EERLIJKE PRIJZEN VOOR LOKALE BOEREN

De wereldwijde vraag naar kwalitatief hoogwaardige thee is groot. Toch is het voor de Nepalese theeboeren moeilijk om een eerlijke prijs te krijgen. Ze missen de financiële middelen om te kunnen investeren en er is gebrek aan de benodigde kennis van de markt.

Voor het programma IMPACT@ORIGIN is MAAS een samenwerking aangegaan met Agriterra: een Nederlandse NGO die bedrijven in ontwikkelingslanden adviseert en ondersteunt. Via Agriterra kwam MAAS in aanraking met Tinjure, de oudste theecoöperatie in Nepal. Samen met hen ontwikkelde MAAS Harper’s Single Origin thee, in de theeplantages van de Ilam Valley.

VOORVECHTER VAN VROUWENRECHTEN

De Tinjurecoöperatie is een voorvechter van vrouwenrechten. Het aantal vrouwelijke medewerkers is de afgelopen jaren dankzij de inzet van Tinjure gestegen van 4% naar 17%. De coöperatie helpt de positie van vrouwen in de Nepalese samenleving te versterken door ze in hun kracht te zetten en zo hun zelfvertrouwen te vergroten.

Dit heeft een positieve IMPACT op het leven van de vrouwen, van hun families en hun leefomgeving. Wij zijn trots op het feit dat er bij de productie van Harper’s Single Origin alleen vrouwelijke medewerkers betrokken zijn.

Waarom IMPACT@ORIGIN?

IMPACT@ORIGIN, een programma waarbij de maximale economische waarde in het land van herkomst blijft, hierdoor versterken we lokale gemeenschappen, creëren we transparante toeleveringsketens en handhaven we eerlijke arbeidsnormen. Samen met IMPACT@SOCIAL en IMPACT@FOOTPRINT vormen deze programma’s onze duurzaamheidsinitiatieven. 
Coffee Living Img Coffee Living Img
Wilt u advies op maat?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.
neem direct contact met ons op