Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

‘De nieuwe standaard is persoonlijk.’ Wat wil Gen Z?

Generatie Z is niet langer de toekomst, maar het heden op onze campussen. Hun consumptiegedrag kenmerkt zich door een sterke behoefte aan gemak, variatie en duurzaamheid. Of het nu gaat om een snelle kop koffie tussen twee colleges door, een verantwoorde matcha voor een mindfull moment of een klassiek kopje thee met vrienden. Deze generatie weet precies wat ze wil en verwacht dat ook terug te zien in het aanbod.

Emma agricola, generatie-expert benoemt:

“Afwisseling is cruciaal. Gen Z kiest niet standaard voor zwarte koffie, maar voor varianten die passen bij hun stemmingen levensstijl: havermelk, witte chocolademelk of ijskoffie. Werkgevers en onderwijsinstellingen doen er goed aan om hierin mee te denken.”

MAAS onderzoekt de voorkeur van Gen-z.

In de afgelopen maanden hebben we bij verschillende universiteiten een klanttevredenheidsonderzoek (KTO) uitgevoerd, waarbij we 742 (!) respondenten door heel Nederland vroegen met ons mee te denken in een toekomstbestendige warme dranken voorziening op de campus. Hun input gaf ons waardevolle inzichten en deze delen we dan ook graag met jou. 

Koffie & Thee

  • Gen Z kiest bewuster: studenten drinken minder koffie en hebben daarnaast meer behoefte aan specialiteiten en variatie in het aanbod.
  • Koffieconsumptie ligt hoger bij medewerkers: ongeveer 45-50% van de medewerkers gebruikt dagelijks de koffiemachine, tegenover 20–30% van de studenten.
  • Studenten beoordelen de voorzieningen doorgaans iets positiever: zowel de koffie- als theefaciliteiten krijgen gemiddeld een hogere score van studenten dan van medewerkers.
  • IJskoffie wint aan populariteit en daaraan wordt de volgende definitie gegeven door respondenten: Frappuccino’s of koffie met ijsklontjes. Dus geen koude koffie uit de koffiemachine;

Water is het populairste alternatief: wanneer men geen koffie of thee kiest, is water met afstand de meest gekozen optie en daarmee onze grootste concurrent 😉.

Gen z
Gen z 1

Duurzaamheid on campus

  • Jongeren willen alternatieven met impact: smaakwatertappunten en plantaardige opties worden niet alleen gewaardeerd, maar ook gezien als een logische stap naar een vitale en duurzame leeromgeving.
  • Bereidheid om meer te betalen voor duurzame koffie: meer specifiek hechten studenten waarde aan (1) eerlijke prijs voor de koffieboer, (2)CO₂-reductie in de keten en (3) biologische producten.

Kokosmelk: hype of blijvertje?

  • We zien regionale verschillen in melkvoorkeuren: de vraag naar plantaardige melk is het grootst in de randstad. In het noorden, zuiden en oosten van het land kiezen de meeste respondenten nog steeds liever voor dierlijke melk variaties.
  • Plantaardig nieuws: als drankoptie groeit kokosmelk in populariteit. Niet alleen door smaak, maar ook vanwege de duurzaamheidsperceptie en door de social media aandacht van influencers. Wij vroegen het onze gebruikers en wat blijkt? Havermelk is vooralsnog de absolute favoriet, maar we houden deze vraag de komende tijd zeker in de gaten!
Gen z 2

Wilt u ontdekken hoe de concepten van MAAS kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige koffiebeleving?

We denken graag met u mee.
Neem contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Wat is de omvang van uw bedrijf?


Wilt u advies op maat?

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.