Wat is het beste moment om koffie op het werk te drinken?

Is een kop koffie zetten het eerste wat u en veel van de medewerkers ‘s ochtends doen als jullie op kantoor komen? Om een cafeïne boost te krijgen om de dag goed te beginnen? Het lijkt logisch om ‘s ochtends na het opstaan of aan het begin van de werkdag een kop koffie te nemen om de dag energiek te starten, maar uit onderzoek blijkt het tegenovergestelde. Het blijkt juist het slechtste moment om een kop koffie te drinken.

CORTISOL DOET HET EFFECT VAN KOFFIE ‘S OCHTENDS TENIET

Hoe komt dat? Ons lichaam maakt ‘s ochtends relatief veel cortisol aan waardoor we tussen 8 en 9, als het goed is, het meest alert zijn. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat we goed wakker worden en het helpt ons om overdag alert en geconcentreerd te blijven.

U zou misschien zeggen dat een goede kop koffie ervoor zorgt dat u nog alerter wordt, maar het tegenovergestelde is waar: cortisol doet de effecten van cafeïne teniet. Sterker nog, cafeïne remt de productie van cortisol af. Het gevolg? Uiteindelijk ontwikkelt u de behoefte aan cafeïne in de ochtend, omdat de cafeïne de cortisol als het ware vervangt.

WAT IS HET BESTE TIJDSTIP OM KOFFIE TE DRINKEN?

De beste tijden om op het werk een kop koffie te drinken — en de effecten optimaal te benutten — zijn tussen tien en twaalf uur ‘s ochtends en twee en vijf uur ‘s middags. En wist u dat u er minimaal anderhalf uur moet zitten tussen het eerste en het tweede (en derde en vierde) kopje? Cafeïne doet na ongeveer een half uur pas zijn werk en na ongeveer twee uur is het uitgewerkt. Drinkt u meer dan één kop koffie? Dan werkt het effect van cafeïne en wordt u juist onrustig in plaats van geconcentreerd. En dat wilt u juist voorkomen om tijdens kantooruren zo goed mogelijk te presteren. Meer dan vier koppen koffie per dag drinken wordt overigens ook niet aangeraden.

KOFFIE VAN GOEDE KWALITEIT VS. MINDER LEKKERE KOFFIE

Het is dus wetenschappelijk bewezen wat de beste tijden voor een kop koffie zijn. Maar wat is dan beter? Koffie van goede kwaliteit of minder lekkere (maar goedkopere) koffie?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat kwaliteitskoffie meer of beter effect heeft dan minder lekkere koffie, maar het psychologische effect is wel duidelijk zichtbaar. Medewerkers denken bijvoorbeeld productiever te zijn wanneer ze koffie van goede kwaliteit drinken. Bovendien heeft goede koffie een positief effect op de medewerkerstevredenheid. Het is tegenwoordig belangrijker dan een goede lunch of een laptop van de zaak.

Gezien het feit dat nog veel mensen de werkdag beginnen is het nog niet algemeen bekend wat de beste tijden om koffie te drinken zijn. Misschien iets om met uw collega’s te delen om de effecten van koffie optimaal te benutten? Bovendien betekent kwaliteitskoffie meer dan alleen een cafeïne boost en zorgt het onder andere voor tevreden medewerkers.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van koffie van goede kwaliteit bij u op kantoor? Kom dan langs in ons Experience Center, waar onze koffiespecialisten voor u klaar staan om uw vragen te beantwoorden. Bovendien kunt u meteen onze koffiemachines zien en vergelijken en onze koffiesoorten proeven. Op deze manier heeft u alles bij de hand om te bepalen wat de optimale koffievoorziening bij u op kantoor is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advies op maat?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.
neem direct contact op