Medewerkerstevredenheid verhogen: 4 factoren waar u niet aan dacht

De traditionele manieren om medewerkers — bijvoorbeeld een bonus, een bedrijfsuitje of een extra vrije dag — te motiveren en tevreden te houden zijn lang niet meer zo effectief als u misschien denkt. Ze hebben nog wel invloed op uw medewerkers, maar een stuk minder dan een aantal jaar geleden. Ook doorgroeimogelijkheden, voldoende uitdaging en het vieren van successen zijn ‘inkoppertjes’ en moeten eigenlijk vanzelfsprekend zijn binnen ieder bedrijf. In dit blog bespreken we vier onverwachte zaken die grote invloed hebben op de motivatie van uw medewerkers en eenvoudig te implementeren zijn.

1. EEN HANDGESCHREVEN NOTITIE

Een compliment of een klein gebaar; het zijn nog steeds uiterst effectieve manieren om tevredenheid, betrokkenheid en motivatie bij werknemers te creëren. Maar wat dacht u van een handgeschreven notitie voor werknemers om ze te bedanken, te complimenteren of te motiveren? Denkt u niet dat het een glimlach op hun gezicht tevoorschijn zal toveren? Het zal de tevredenheid van medewerkers vergroten, omdat ze gewaardeerd worden. In organisaties waar ze dit al doen worden de notities met enige regelmaat ingelijst als herinnering. Dat is een teken dat het belangrijk is voor medewerkers.

2. ONVERWACHTE BELONINGEN

Niet alle beloningen hoeven vooraf vast te liggen in eindejaarspremies of bonussen. Hebben medewerkers een prestatie geleverd die boven verwachting ligt? Overtref dan ook hun verwachtingen! Geef ze bijvoorbeeld een middag vrijaf of verras ze met een cadeaubon.

Vergeet ook niet om successen samen met uw medewerkers te vieren. En dat hoef je niet groots aan te pakken. Even stilstaan bij een gezamenlijk succes en het geven van een schouderklopje is voldoende. Trek om 17.00 eens een keer een fles champagne open om een succes te vieren.

Een onverwachte beloning of het samen vieren van behaalde successen doen wonderen bij het vergroten van de medewerkerstevredenheid.

3. VOLDOENDE FRISSE LUCHT

Voldoende frisse lucht klinkt misschien vreemd, maar het is wel degelijk iets wat bijdraagt aan de tevredenheid van medewerkers. En het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om dit te faciliteren. Iedere dag een blokje om kan voldoende zijn. Maar er zijn nog meer zaken waaraan u kunt denken.

Is het bij u op kantoor mogelijk om in de buitenlucht te vergaderen? Is er een buitenruimte ingericht? Kunnen er voldoende ramen open? Er is namelijk niks zo vervelend als een gebrek aan frisse lucht met hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde concentratie tot gevolg.

4. GOEDE KOFFIE OP HET WERK

Geloof het of niet, maar zes op de tien Nederlanders zien een goede kop koffie als één van de belangrijkste voorwaarden om gemotiveerd en geïnspireerd te zijn tijdens de werkdag. Met andere woorden, het draagt in grote mate bij aan de medewerkerstevredenheid.

Sterker nog, goede koffie op het werk motiveert, inspireert en rendeert op meerdere niveaus:

  • – Werkgevers tonen met goede koffie aan medewerkers dat ze hen waarderen;
  • – Kwaliteitskoffie zorgt voor een hogere productiviteit bij medewerkers;
  • – Koffie brengt mensen samen en verbetert de sfeer op de werkvloer
  • – Er wordt efficiënter gewerkt door overlegmomenten bij de koffieautomaat

 

En koffie op het werk kan ook de omgekeerde richting inwerken en medewerkers juist voor minder tevredenheid zorgen. Wanneer u goedkope en minder lekkere koffie aanbiedt die u thuis ook niet zou drinken, wat denkt u dat dat doet met uw medewerkers? U kunt het antwoord waarschijnlijk zelf invullen.

Kortom, er zijn voldoende mogelijkheden om uw medewerkers op een onverwachte manier te motiveren en te inspireren zonder dat u daar veel voor hoeft te veranderen. Bent u nieuwsgierig wat koffie voor uw organisatie kan betekenen en welke koffiemachine en welke koffie het beste bij uw organisatie past? Kom dan gratis langs in ons Experience Center en ervaar het zelf. Want hoe eenvoudig kan het zijn? Medewerkers motiveren door middel van een goede kop koffie op het werk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advies op maat?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.
neem direct contact op