Medewerkers laten betalen voor koffie op het werk: ja of nee?

Hoe je het ook wendt of keert en hoe vanzelfsprekend koffie op het werk misschien soms ook lijkt het is, zoals iedere investering, een kwestie van kosten en baten. Zeker wanneer je als facility manager te maken hebt met krimpende budgetten. Je wilt eigenlijk niet inleveren op de kwaliteit van de koffie, omdat je de medewerkerstevredenheid zo hoog mogelijk wilt houden. Is het vragen van een financiële bijdrage voor koffie een mogelijke oplossing?

KOFFIE OP KANTOOR: GEEN WINSTMAKER

Het is belangrijk om te weten dat koffie, indien u er een prijs voor vraagt, geen winstmaker is. Het is onmogelijk om evenveel geld te vragen voor een kop koffie op kantoor als voor een kop koffie in een horecagelegenheid. Betaalde koffie op het werk is dus met name een oplossing om de kosten te drukken.

Het is echter niet voor niets dat een groot deel van de bedrijven kiest voor gratis koffie. De opbrengst van gratis kwaliteitskoffie drukt zich uit in hele andere zaken dan geld, zoals bijvoorbeeld een hogere medewerkerstevredenheid, meer productiviteit, een betere sfeer op de werkvloer en een hogere mate van creativiteit.

DE GROEIENDE VRAAG NAAR KWALITEITSKOFFIE

De vraag naar kwaliteitskoffie op het werk is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat komt met name omdat medewerkers thuis en binnen horecagelegenheden steeds betere koffie drinken en dat op het werk ook willen. Niet voor niets is de kwaliteit van de koffie één van de dingen waar op de werkvloer veel over wordt geklaagd.

Nederland één van de weinige landen waar nog gratis koffie op het werk wordt verstrekt. In bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk is het heel normaal om een kleine bijdrage voor kwaliteitskoffie te vragen.

DE GULDEN MIDDENWEG

Wil je een optimale medewerkerstevredenheid nastreven dan is het misschien niet de beste oplossing om een directe bijdrage voor alle koffie op kantoor te vragen. Er zijn andere mogelijkheden om op de koffieprijs te besparen.

U kunt echter ook voor een middenweg kiezen. Bijvoorbeeld door gratis gewone koffie aan te bieden, maar willen medewerkers liever een speciale variant zoals espresso, cappuccino of latte macchiato dan zal daarvoor een kleine bijdrage betaald moeten worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 63% het zou overwegen om te betalen voor koffie van hoge kwaliteit.

Hoewel het misschien een grote stap lijkt om een bijdrage te vragen voor koffie, blijkt dus uit onderzoek dat veel medewerkers daar niet geheel onwelwillend tegenover staan. Zeker wanneer het misschien de enige mogelijkheid is om voor een goede koffievoorziening te blijven zorgen.

Kortom, een bijdrage vragen voor koffie is niet direct een keiharde ‘nee’. In de overweging om het wel of niet te doen is het echter wel belangrijk om naar de specifieke situatie van uw organisatie te kijken. Onze koffiespecialisten helpen je daar graag bij. In ons Experience Center kun je al onze koffiemachines ervaren en eenvoudig bepalen welke koffiemachine uiteindelijk het beste bij uw organisatie past.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advies op maat?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.
neem direct contact op