Duurzame koffie: goed voor de medewerkers, goed voor de boeren

Als facility manager doe je er alles aan om medewerkers tevreden te stellen. Je zorgt voor een fijne werkomgeving, een schoon gebouw en een goede lunch. Maar wist je dat 60 procent van de werknemers in Nederland goede koffie belangrijker vindt dan bijvoorbeeld een laptop van de zaak of het jaarlijkse bedrijfsuitje?

Eens in de zoveel tijd barst bij jou op kantoor vast ook de discussie over koffie los. Aanleiding is een aflopend contract of een kapotte koffiemachine. Collega’s zien hun kans om hun wensen te delen. Want iedereen wil een goede kop koffie. Sterker nog, een goede kop koffie kan medewerkers alerter en creatiever maken en het helpt om beter te presteren. Maar wat is goede koffie? Tegenwoordig is dat veel meer dan alleen smaak. Het ‘gevoel’ is de afgelopen jaren ook steeds meer een rol gaan spelen.

Een beter gevoel omdat de koffie bijvoorbeeld op een duurzame manier is geproduceerd en economische waarde in het land van herkomst wordt gecreëerd. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij steeds meer bedrijven hoog in het vaandel. Een van de aspecten die bijdraagt aan een groener kantoor is een duurzame koffiemachine met duurzame koffie.

De drie p’s van duurzame koffie

Er wordt over duurzame koffie gesproken wanneer de volgende drie elementen van toepassing zijn:

  • – de koffie is onder ‘normale’ sociale omstandigheden geproduceerd (people);
  • – de koffie is milieuvriendelijk geteeld en geproduceerd (planet);
  • – de koffie is goed voor de koffieboer, het levert hem een eerlijke boterham op (profit).

In de praktijk betekent dit dat koffie in het land van herkomst wordt gebrand en verpakt onder milieuvriendelijke omstandigheden in plaats van dat deze activiteiten in West-Europa plaatsvinden. Dit geeft een boost aan de lokale economie waardoor er meer banen ontstaan.

Meer dan alleen koffie

Maar duurzaamheid gaat veel verder. Denk aan duurzame verpakkingen, duurzaam transport, hergebruik van afval en energiezuinige koffiemachines. Om niet alleen waarde te verplaatsen naar land van herkomst, maar ook een positieve invloed te hebben op het milieu zijn er nog veel meer zaken van belang. Kortom, voldoende mogelijkheden om uw organisatie te verduurzamen met koffie. Denk bijvoorbeeld aan het reduceren van CO₂ uitstoot, het verminderen van waterverbruik, milieuvriendelijke verpakkingen, herbruikbare of recyclebare afvalproducten en energiezuinige koffiemachines.

We realiseren ons steeds meer dat de planeet niet van ons is, maar dat we er slechts gebruik van mogen maken en dit horen te doen op een manier zodat generaties na ons er ook nog plezier van hebben. Dat geldt zowel voor het behoedzaam omgaan met onze flora en fauna als op een correcte en respectabele wijze omgaan met onze medemens. Om die reden is voor steeds meer bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen nog belangrijker geworden. Door te kiezen voor duurzame koffie op kantoor zorgt u niet alleen voor productieve en tevreden medewerkers, maar kunnen koffieboeren in het land van herkomst ook een beter leven opbouwen.

Nieuwsgierig hoe MAAS zich inzet voor duurzame koffie en hoe u de duurzaamheid binnen uw organisatie vergroot? Download het ebook over IMPACT maken met MAAS.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advies op maat?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.
neem direct contact op