5 voordelen van het drinken van koffie waarvan je nog niet wist

Nederlanders drinken per dag gemiddeld 2,4 koppen koffie: om wakker te worden, bij het ontbijt, om de werkdag mee te beginnen of om een energieboost te krijgen op het midden van de dag. Het is daarom niet zo vreemd dat medewerkers het steeds belangrijker gaan vinden om niet alleen thuis of in de horeca, maar ook op het werk koffie van goede kwaliteit te drinken. Sterker nog, goede koffie op het werk draagt significant bij aan een hogere medewerkerstevredenheid. En dat niet alleen: koffie is ook gezond. Wij zetten vijf minder bekende gezondheidsvoordelen van koffie op een rij.

VOORDEEL 1: KOFFIE DRINKEN IS GOED VOOR UW HART

In tegenstelling tot wat vroeger vaak werd gesuggereerd heeft koffie geen negatief effect op uw hart. Deze mythe kwam de wereld is omdat cafeïne erom bekend staat tijdelijk een kleine verhoging van de bloeddruk te veroorzaken. Maar dit vormt geen gevaar voor iedereen die geen verhoogde bloeddruk heeft. Uit onderzoek onder een miljoen mensen blijkt dat in de groep die drie tot vijf kopjes koffie per dag dronk juist de minste hartinfarcten voorkwamen. Bovendien hebben koffiedrinkers een verlaagd risico op boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis.

VOORDEEL 2: KOFFIE VERLAAGT DE KANS OP DIABETES TYPE 2

Mensen die veel koffie drinken lopen minder kans op diabetes type 2 dan mensen die weinig koffie drinken, dat geldt zowel voor koffie met als zonder cafeïne. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig koffie drinken ongeveer de helft minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes. Dat komt met name omdat de stoffen chlorogeenzuur en trigonelline een gunstig effect hebben.

VOORDEEL 3: KOFFIE MAAKT U BLIJER

Veel van ons hebben geen wetenschappelijke bevestiging nodig dat koffie een positief effect heeft op onze gemoedstoestand. Maar om dit statement toch kracht bij te zetten hebben we bewijs. Een Harvard onderzoek heeft in 2011 aangetoond dat vrouwen die ten minste vier koppen koffie per dag dronken twintig procent minder kans hadden op depressie. Dit komt omdat de hersenen door het drinken van koffie een extra boost krijgen, waardoor u alerter, zelfverzekerder en blijer wordt.

VOORDEEL 4: HET DRINKEN VAN KOFFIE KAN BESCHERMING BIEDEN TEGEN ALZHEIMER

Het drinken van koffie zou Alzheimer kunnen voorkomen, dat is de conclusie van Amerikaanse wetenschappers van de Old Dominon University in Virginia. In hun onderzoek lijkt er bewijs te zijn gevonden dat cafeïne en antioxidanten in koffie een positief effect hebben op de hersenen, waardoor de kans op dementie verkleind.

VOORDEEL 5: KOFFIE IS GOED VOOR UW LEVER

Koffie is niet alleen goed voor de hersenen en het hart, maar ook voor de lever. De leverwaarden van mensen met een vervette lever verbeteren wanneer ze veel koffie (gaan) drinken. Dit is een teken dat het ziekteproces wordt geremd en het risico op levercirrose daalt. Bij de groep die al levercirrose heeft wordt het risico op leverkanker fors verlaagd bij een frequente koffieconsumptie.

Kortom, koffie is gezond. Buiten het feit dat koffie de medewerkerstevredenheid verhoogt is er dus nog een goede reden om te zorgen voor goede koffie op het werk: gezonde(re) medewerkers. Maar welke koffie en wat voor koffiemachine past het beste bij uw organisatie? In ons Experiece Center kunt u dat zelf gratis ervaren en staan onze koffiespecialisten klaar om u van deskundig advies te voorzien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advies op maat?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.
neem direct contact op